Keep my head up. Keep my heart strong. Keep my smile sweet. Keep my words nice.

Monday, 26 April 2010

Coretan Adik & Kakak

wahai kakakku
kenapakah lemah sungguh kaum hawa itu
asyik berteman tangis dan sendu sahaja...

wahai adikku
bukan wanita itu lemah dek kerana tangis dan sendunya
tetapi di situlah, wahai adikku
kekuatan bisa meleburkan ego seorang lelaki
menjadi izzah yang paling gah
bahkan lebih gah dari egonya seorang lelaki
kerana sendu rayunya
musa a.s. terselamat dari kekejaman firaun

duhai adikku
lembut wanita itu bukan lemah
tetapi senjata

namun wahai kakakku
wanita itu fitnah dunia

pernahkah adikku dengar
pesanan ilahi pada hambaNya

"wahai lelaki-lelaki yang beriman
tundukkanlah pandanganmu dan tutupkanlah auratmu"*

cuba adik nilai
pada siapa terlebih dahulu Allah dahulukan pesananNya?
pada hamba yang bergelar ar-rijal
kerana andai si lelaki menjaga pandangannya
maka tidak mungkin terlihat akan wanita
yang menjadi fitnah pada dirinya

dan tidaklah Allah lupakan pesanan buat wanita
agar memelihara auratnya
kerana disitulah kehormatannya
bukan fitnah semata-mata
jikalau ar-rijal dan an nisa
sama-sama mematuhi pesanan ilahi itu!

sesungguhnya wanita yang beriman yang solehah itu
lebih baik dari ribuan lelaki yang soleh

tapi kakakku
kenapa wanita itu menjadi peragaan?
tidakkah mereka merasa malu?

wahai adikku sayang
al-haya' (sifat malu)
ada dalam diri setiap insan
wujudnya seiring dengan nafas insani
dan al-haya' itulah pakaian iman
pada diri wanita itu indah al-haya'
sebagai pembenteng diri

namun
bila mana al-haya' itu lebur
imannya runtuh
kenapa mereka merelakan diri menjadi peragaan?
kerana mereka sebenarnya paranoid
merasakan diri belum cukup menarik
mereka sebenarnya kalah dari segi psikologi

namun adikku
wanita solehah itu pasti melindungi diri mereka
dari perbuatan murahan itu

wahai adikku
1001 keindahan penciptaan wanita
pandai-pandailah dikau menilai
antara permata dan debu-debu kilauan pasir

wahai adikku
janganlah adik gusar
tatkala tiada lelaki yang hadir memetikmu
dan jangan engkau sekali-kali merendahkan dirimu,
menggugurkan diri, menyembah tanah
sedangkan engkau sebenarnya telah Allah jadikan
begitu tinggi martabatmu...

Saturday, 3 April 2010

Happy 23rd Anniversary Mum & Dad



WOW. Your marriage is already 23 years old. A huge CONGRATULATION to my daddy and mummy.

By simply saying this, it may not sound as deep as I want it to be. But please know that I am really impressed and amazed on how both of you keeping this marriage for the sake of us. I am not a small girl. Both of you may not tell me anything, but I can see how much it takes to have a family, and to assure everyone is taken care of. Tell you what; you have done a good job so far. Susah kot nak besarkan 5 org anak, kalau sorg2 perangai cam hantu. Sorry ibu. Sorry ayah.

We may not be wealthy. We may not live in a big house. We may not have acres of lands. But we have each other. I am grateful for having both of you as my parents and for all the things that you have given to us. Keeping a marriage is simply not a walk in the park. Thank you for enduring all the hardships after 23 years. THANK MR SUHAIMI &MADAM JOLITA. WE LOVE YOU~

You’re 20 Little Miss BFF



Puteri Ayu. Happy Birthday darlinggg~. This post is specially dedicated for you.
Haha. Firstly, jgn igt aku nk puji kau beria2 dlm blog aku ni yer.x kuasa mak.lalala~ Aku xyah citer ape2 pun Ayu, kau tahu aku sentiasa sayang kau. Kawan dari darjah 1, time tu pakai tudung getah lagi, lipat bulat. Main kejar2. Makan dalam dulang tyme rehat. Beli Apollo tiga kat kedai sekolah, sbb duit ade satu hengget je. Kalau nk bagi hadiah, beli buku nota jela kat kedai sekolah. No wonder aku nerd. Kecik2 asyik beli buku nota je, mana xnye.

Haha, tapi sedar2, dah 14 tahun kawan dgn kau. Kau da 20. Aku 19 lagi. *hint2*. Kdg2 perangai aku mcm sampah, kau maafkan la yer. Kdg2 perangai kau pun lagi sampah dari aku, marilah kita sama2 perbaiki. Semoga birthday this time banyak bwk perubahan baik utk kau. Thanks for everything tuan puteri. Best wishes in life. You always my BFF. Muahhh~