Keep my head up. Keep my heart strong. Keep my smile sweet. Keep my words nice.

Friday, 25 June 2010

Malaysia Oh Malaysia..

Arrived at Malaysia, 9.35pm, 17th June 2010.KLIA.

Today,25th June 2010, 9.04am, Dalam KTM

Kira2, da 8 hari kembali ke kg halaman. Let's see what I have learned so far about my own tanah air..

1. Malaysia masih dibanjiri foreign workers. Legal or illegal, itu nnti saya tulis post lain. nnti pjg sgt. Klang masih pegang title 'The 2nd Jakarta'.

2. Sungai Klang mantain!!! MANTAIN KOTOR. Malah, prestasi meningkat dengan permukaan sungai yang dihiasi botol, sampah dan mcm2 lagi. TAHNIAH KLANG!!!



3. Tudung Bawal is no longer trendy. TUDUNG ARIANNI is the new pink. Sulam sana, sulam sini, batu sana, batu sini. Wah2. Kalau dulu, pakai tudung mcm tu, org ckp mcm indon. Sekarang, siapa ckp cmtu, sumpah kena cili mulut.

4. FIRST CLASS IMITATIONS. Dulu, zaman Iphone 1, kita ada Gucci and Pucci. Kita ada Mango and Mengo. Kita ada Dolce & Gabbana and Dalca & Gaban. Haha. Sekarang, zaman Iphone 4 ( pfttt!!), ciplak dgn original semua nampak sama je.x caya. pegi la pasar borong mne2 yer.

p/s : Menyesal beli beg Burberry original last month. smpi x makan. sobb3~

5. KTM, yer, komuter, masih Juara Carta Terlambat. Prestasi delay kekal over a number of years. Koc wanita, malas nak citer.

6.Malaysian masih suka buang sampah merata-rata.

' Brader, sampah roti 80 sen tu, da reti makan, reti2 la buang. Saya pun bayar cukai jugak'..Kaitan?? Fikir sendiri?? .=)

Kutuk2 pun, perli2 pun, dalam passport, tetap warganegara Malaysia. Kalau Robert, Mark, Steve, Gillian, Julia or Cherry tanya,

'Sasya. where are you from?'

' I am from Malaysia'....Muka bangga. erk!!!

Friday, 11 June 2010

Rambut saya hitam,rambut awak perang..

Bukan pasal rambut saya nak cerita..

Counting days to go back to Malaysia. Ask any first years, mostly will be doing this by now, if not all. Dalam menghitung hari nak balik nie, terasa nk buat post nie.



To all first years,(student year lain msti da rasa bnda2 nie)..Meh tgk bnda yg ade kat UK yg korg macam nak tak nak je buat kat Malaysia..

1. Orang UK jogging setiap masa,di mana2 aja. Kite tengok pun da biasa. Jangan sampai..

Lokasi :Kg Sg. Udang, petang, suatu hari.

Cik Fatimah sedang jogging mengelilingi kawasan kampung. Boring duduk rumah la tu.Tiba2,

'Ehh dik, kenapa lari2 nie?. Ada kecemasan ke??',kata seorang pakcik kat Warung Pak Brahim.

Cik Fatimah pun jalan kaki balik, sbb xnk kena tegur dgn mana2 makcik dan pakcik lagi.


2. Kat sini kita da biasa sebut 'CHEERS' sebagai ucapan terima kasih. Jangan sampai..

Pakcik jual nasi lemak : 'Nah dik, nasi lemak 5 bungkus, 6 hinggit'
Saya : ' Nah makcik, 6 rirnggit, CHEERS!!'
Pakcik (monolog): 'Giler ape budak nie, die igt aku nak minum laga2 cawan dgn die ke'

3. Kat sini, kita da biasa pegang pintu untuk orang yang nak masuk lepas kita.Jangan sampai..

Abu jalan2 nak pergi 7-Eleven. Depan Abu, ade mamat gaya rempit tengah nak masuk kedai tue. Abu pun melangkah dan..

Emak Abu : 'Eh Abu, kau pergi mana? Kenapa kepala kau benjol ni nak?'


4. Anjing2 di UK adalah patuh dan bijak. Bukan nak kata anjing Malaysia bodoh yer, cuma mereka kurang jinak. Jangan sampai....(tiada situasi) kena kejar anjing..Jadi berhati-hati lah jika pulang nanti, especially org Melayu yer, yang memang x biasa dgn dogs.

5. Kat sini, they have a number of normal gestures. Yang paling favourite, at least I think it is, adalah ' HI. YOU ALRIGHT?'..Jangan sampai..

Warung mamak, lewat pagi, hari cuti

Sam: 'Hi Zack, you alright?

'Hoi SAMeon, sejak bila pulak aku x ok nie...Sape zack pulak?? Nama aku zakiah kot'


Actually, byk lagi budaya kita yg clash dgn diorg.Pandai2 la fikir mana yg patut ambik, mana yg patut tinggal kat sini je. Semoga kita makin disayangi masyarakat sekeliling. Oh yer, satu lagi, Malaysia ade ISA. So, faham2 la yer..


'Ibu, camne nak ikat kain batik niee..lupa la...'