Keep my head up. Keep my heart strong. Keep my smile sweet. Keep my words nice.

Sunday, 28 November 2010

Snow is White.

" Salji datang lagi..Aku pun terbayang..Terasa bil eletrik ku kini kan mejulang..Ohh.

Salji datang lagi..Badan ku meremang..Harap tragedi jatuh atas salji x berulang..

Ohh.. " [ Lagu asal : Cinta Datang Lagi oleh Dina )


Yes. SNOW. Excited?? Agak la. Stress?? Mungkin. Neutral?? Rasanya. Batak?? Jauh sekali.

Subhanallah!!! Snow tahun ni turun awal sgt. Kenapa?? Itu saya x pasti. Confirm2 economist xleh jawab. Maka mungkin boleh google atau tanya org yang belajar pasal environmental science.

Dan everytime snow dtg, mcm2 gelagat kita tgk. Lets check 'em out.

FIRST YEAR

Kronologi situasi :

Pukul 3 pagi : Salji turun. Semua masih tidur.

Pukul 6.30 pagi : Bangun subuh. Tak perasan lagi salji da tebal kat luar sbb x
rasa xde point pagi2 bukak blind tingkap tu.

Pukul 7 pagi : Tergerak hati nak bukak blind. Mata terbeliak.
" WEIH, SALJI DA TURUN ". Satu rumah terbangun dan bersorak2
ibarat baru merdeka lepas exam.

Pukul 7.15 pagi : Berlari2 di luar. Tangkap2 gambar. Effort2 sikit nak try buat
snow man.

Pukul 9 pagi : Tangan da keras. Kena balik rumah.

Pukul 10 pagi : Setiap orang da ade satu album menyambut salji masing2 kat
Facebook.


SECOND YEAR

Pukul 3 pagi : Salji turun.

Pukul 6.30 pagi : Alarm pertama subuh bunyi. Tekan snooze.

Pukul 7 pagi : Alarm kedua bunyi. Housemate da ketuk2 pintu bilik. " Yer2,da
bgn".

Pukul 7.20 pagi : Tidur balik

Pukul 10 pagi : Bru bgn tidur.Bukak blind. "Oh,salji da. Hah, xnk aa mandi"


THIRD YEAR

Pukul 3 pagi : Salji turun.

Pukul 10 pagi : Bukak mata. Capai phone. Check facebook. Tengok semua org buat
status pasal salji. " Weh, pehal awal sgt salji turun nie?"

FOURTH YEAR

Pukul 3 pagi : Salji turun.

Pukul 7 pagi : Adik2 junior satu rumah da jerit2 kat bawah suruh turun,
diorg excited tengok jalan putih. Yang kat bawah duvet,
"Ape?? Snow?? xpe weh. aku main tahun depan la.ngantuk do.
nak sambung tidur.korg gi aa "




Fikir2 : Snow itu tu salah satu cara kebesaran & kekuasaan Allah. Ape pun respon kita dgn turun salji, moga Allah tetap merahmati kita. ^_^.


Thursday, 25 November 2010

Ya Rabb..



Allah, Allah, Allah..

Ya Allah, Jauhkan kesusahan hati ini dari aku.

Ya Allah, Jauhkan kesusahan ilmu itu untuk memasuki hatiku.

Ya Allah, Jauhkan aku dari rasa sedih dan gelisah.

Ya Allah, Jauhkan aku dari belenggu hutang dan rasa cintakan dunia.

Ya Allah, Jauhkan aku dari neraka- Mu.

Allah, Allah, Allah..